piaseczno

Oświadczenie Burmistrza Miasta i Gminy Piaseczno w sprawie afery korupcyjnej

W mediach pojawiły się informacje o aferze korupcyjnej, która dotyczyła byłego członka PO Łukasza K., oraz izraelskiego biznesmena Moshe T. Jak to komentuje obecny Burmistrz Miasta i Gminy Piaseczno?

Podane w mediach informacje przedstawiają, że Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymało na gorącym uczynku w Warszawie izraelskiego biznesmena, kiedy ten wręczał 150 tys. złotych Łukaszowi K., byłemu członkowi PO z Piaseczna. Łapówka była przekazana w celu wstrzymania budowy osiedla.

W związku z tą sytuacją Burmistrz Miasta i Gminy Piaseczno wydał następujące oświadczenie:

-Nawiązując do ukazujących się w środkach masowego przekazu informacji o zatrzymaniu w dniu 12 marca 2015 r. przez funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego byłego już wiceszefa Platformy Obywatelskiej w Piasecznie Pana Łukasza K., w związku z postawionym mu zarzutem przyjęcia korzyści majątkowej, jako kierownik Urzędu Miasta i Gminy Piaseczno oraz organ wykonawczy tej gminy oświadczam z całą stanowczością, że zatrzymany nigdy nie był i nie jest ani pracownikiem reprezentowanego przeze mnie urzędu ani samorządowcem Gminy Piaseczno.

Zaręczam, że zatrzymany nie miał żadnego wpływu na procedury prowadzone w Urzędzie Miasta i Gminy Piaseczno.

Zamieszczanie informacji o zatrzymaniu Pana Łukasza K. oraz powodach tego zatrzymania naraża dobre imię wszystkich członków organów gminy oraz pracowników jej urzędu, co do których uczciwości oraz zaangażowania w pracę dla dobra gminy nie mam powodów wątpić.

Fakt, że zatrzymany był członkiem władz PO oraz jej wiceszefem w Piasecznie nie oznacza, że – w sposób niezgodny z prawem – mógł wpływać lub wpływał na decyzje podejmowane w gminie.

Jeśli rzeczywiście zatrzymany powoływał się na takie wpływy to robił to bez żadnych realnych podstaw ku temu, za co jeśli zarzuty się potwierdzą, poniesie stosowną odpowiedzialność karną.

Burmistrz Miasta i Gminy Piaseczno

Zdzisław Lis