przyprawy lecznicze

Przyprawy lecznicze – Poprawiają smak i polepszają zdrowie

O przyprawach leczniczych słów kilka.

Przyprawy lecznicze

Przyprawy lecznicze

Łyżeczka kminku zamiast kropli żołądkowych, cynamon przy bólu stawów, żucie goździków gdy boli gardło i ząb. Czy przyprawy lecznicze na co dzień używane w kuchni mogą działać jak lekarstwa?

Gdy coś nam dolega , chcemy się tego pozbyć jak najszybciej . Większość z nas nawet przy niewielkim bólu brzucha albo gardła natychmiast biegnie do apteki , by kupić stosowne lekarstwo. A wystarczy zajrzeć do kuchni nie trzeba od razu biec do apteki. Nie chodzi tu o jakieś skomplikowane mikstury i receptury z babcinego poradnika, a o zwykle przyprawy i to nawet nie te najbardziej egzotyczne. Większość z nich oprócz właściwości uatrakcyjniających smak potrwa ma bowiem właściwości lecznicze.
I tak cynamon obniży nam poziom cukru. Ma także właściwości przeciwzapalne. Pół łyżeczki tej przyprawy zmieszanej z łyżką miodu to lek na bóle stawów. Kopiasta łyżeczka cynamonu dodawana co dzień do płatków owsianych koniecznie bez cukru może obniżyć poziom cukru we krwi. Jednak osoby, które już zażywają leki na obniżenie poziomu cukru  we krwi powinny te domowe metody skonsultować z lekarzem. Bowiem gwałtowne obniżenie poziomu glukozy we krwi może być bardzo niebezpieczne szczególnie dl chorych na cukrzyce. A przyprawy lecznicze w wypadku cukrzycy nie poradzą sobie same bez farmakologicznego wsparcia.

A gdy nas boli brzuch i cierpimy na niestrawność?

Proponuję kminek, te aromatyczne ziarenka mają właściwości rozkurczowe i grzybobójcze . Poleca się je przy niestrawności i zaparciach, a pomocniczo w chorobach przewodów żółciowych. Kminek można np. przyjmować w postaci naparu mielimy łyżeczkę kminku zalewamy wrzątkiem zaparzymy przez 15 minut i popijamy trzy razy dziennie. Bądź mielony pół łyżeczki połykamy i popijamy  wodą. Dolegliwości żołądkowe powinny ustąpić.
przyprawy leczniczeGoździki pomogą na kaszel i ból gardła. Ta przyprawa ma silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Żucie goździków przy bólu gardła nie tylko łagodzi dolegliwości , ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę lub anginę. Przy kaszlu warto zrobić sobie syrop miodowo-goździkowy. 10 goździków wkładamy do słoiczka z kilkoma łyżkami miodu i odstawiamy na noc od rana możemy pić po jednej łyżeczce kilka razy dziennie. Ten domowy syrop pomoże rozrzedzić wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i ułatwi odkrztuszanie.
Światowy Dzień Zdrowia – zapraszamy do udziału

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.