Smakołyki Wielkanocne

Smakołyki Wielkanocne nasze ulubione desery

Smakołyki Wielkanocne

Smakołyki Wielkanocne

Smakołyki Wielkanocne pozostają naszymi ulubionymi deserami a przepisów na nie jest co najmniej 100.

Smakołyki Wielkanocne pozostające naszymi ulubionymi deserami zajmują szczególne miejsce na naszych polskich stołach.  Pozostajemy nadal w klimatach Wielkanocnych i kulinarnych oparach unoszących się z naszych kuchni. Mamy już przepisy na jajka w kilku odsłonach, pieczyste i inne wytrawne świąteczne potrawy od mistrza Roberta Sowy czas na coś słodkiego. Nie odchodzimy zbyt daleko bo raptem kilka metrów dalej w tej samej kuchni tej samej restauracji.

Przepis na obłędnie pyszny mazurek i bardzo klasyczny bo marcepanowo-kajmakowy poda nam kucharz cukiernik z restauracji Roberta Sowy Pan Krzysztof Kopciński. Przy okazji Pan Krzysztof zdradza nam co Robert Sowa lubi z deserów Wielkanocnych. Spokojnie bez szaleństw to zwykła babka drożdżowa. Klasyk.

A nasz klasyczny i zaznaczam bardzo tradycyjny mazurek marcepanowo-kajmakowy robimy w następujący sposób. Zaczynamy od kruchego ciasta które robimy z masła, maki krupczatki żeby ciasto było bardziej kruche, cukru pudru, żółtek kurzych szczypty soli i kilku kropli soku z cytryny można także otrzeć odrobinę skórki z cytryny. To wszystko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 centymetrów w kwadrat. Odpiekamy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Jak to robimy?

Później robimy blat marcepanowy który składa się głównie z samych migdałów, możemy kupić gotowy ale Pan Krzysztof poda nam przepis na taki domowy . Potrzebujemy na masę marcepanowa masło, jajka kurze, mąkę pszenną typ500 i migdały mielone oraz marmoladę najlepiej ze śliwek węgierek. Choć tu pozostawiamy Państwu dowolność wyboru w zależności od upodobań. Masa marcepanowa wymaga ucierania i gdy osiągnie postać kremu dodajemy do niej stopniowa jajka w całości. Wszystko rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem bądź matą silikonową i rozsmarowujemy ciasto tak około 12-13 milimetrów pasującą wielkością do kawałka upieczonego kruchego spodu. Kruchy spód następnie smarujemy powidłami ze śliwek węgierek bądź innymi i na to nakładamy spód marcepanowy i ponownie przesmarowujemy marmoladą.

Nie ulega wątpliwości że najważniejszy w tym mazurku jet kajmak. Oczywiście możemy kupić gotowy w sklepie ale najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Kupujemy puszkę słodzonego mleka skondensowanego i na około 3 godziny wstawiamy do garnka napełnionego do pełna wodą i gotujemy. Po tym czasie wyjmujemy z garnka naszą puszkę i studzimy. Po ostygnięciu wyjmujemy kajmak z puszki i smarujemy nasz mazurek. Potem kroimy go na kwadraty i dekorujemy według uznania bakaliami, migdałami, orzechami jak nam w duszy pogra. A na końcu zjadamy ze smakiem nie oglądając się na ilość cukru i kalorii. Smacznego.

Winda! Wyjątkowo konkurs odbędzie się w czwartek – zapraszam do jutrzejszego konkursu

 

Smakołyki Wielkanocne nasze ulubione desery – audycja

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.