Zasady żywienia w cukrzycy

Zasady żywienia w cukrzycy – czyli diabetyk na widelcu już dziś w ratuszu

Zasady żywienia w cukrzycy – czyli diabetyk na widelcu już dziś w ratuszu

Już dzisiaj o godzinie 16:30 w Sali Widowiskowej Legionowskiego Ratusza, ul. Piłsudskiego 41 odbędzie się spotkanie „Zasady żywienia w cukrzycy – czyli diabetyk na widelcu” przeznaczone dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Wykład wygłosi Pani dr inż. Beata Sińska „Sekrety Żywienia – tajemnice ukryte w produktach spożywczych”.

Zasady żywienia w cukrzycy Zasady żywienia w cukrzycy

Dieta jest jednym z czynników wspomagających leczenie. Gdy źle się odżywiasz , nawet najlepsze leki nie poprawią twego stanu zdrowia i nie ustabilizują poziomu glukozy. Cukrzyca to jedna z tych chorób, które bezwzględnie wymagają przestrzegania zasad prawidłowej diety. Zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę są takie same jak dla wszystkich dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Zawarte są w „kodeksie” zdrowego stylu życia opracowanym przez prof. Stanisława Bergera, polskiego fizjologa żywienia. Nazwano je zasadą „7 U”:
Urozmaicenie – Im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej. Posiłki należy komponować z wielu różnych produktów: szczególnie pożądane są warzywa, zboża, nasiona roślin strączkowych, chude mięso i ryby.
Umiarkowanie – jeść należy tylko tyle, ile potrzebuje organizm. Każda nadwyżka kalorii przekłada się na przyrost wagi, a im większa masa ciała, tym większe dawki leków są potrzebne. Trzeba ustalić z lekarzem wartość energetyczną każdego posiłku. Szczególnie istotne jest kontrolowanie ilości spożywanych jednorazowo węglowodanów, bo od tego zależy skuteczność leków.
Uregulowanie – trzeba jeść o stałych porach, aby dobrze kojarzyć posiłki z przyjmowanymi lekami. Taka regularność sprzyja też dobremu spalaniu kalorii
Unikanie niektórych potraw jest wpisane w dietę cukrzycową. Dotyczy to głównie pokarmów zawierających dużo tłuszczu zwierzęcego i soli. Chorzy na cukrzycę muszą unikać słodyczy oraz alkoholu. Poza tym produkty z białej mąki należy zastępować wyrobami z mąki razowej.
Umiejętność zdrowego przyrządzania posiłków dotyczy zwłaszcza obróbki termicznej. Nawet chude mięso panierowane i smażone czy duszone w głębokim tłuszczu przestaje być zdrowe. Najlepiej je dusić, piec, grillować lub gotować. Trzeba też wiedzieć, jak nie dopuścić do tego, aby produkty nie traciły swoich wartości odżywczych. Warzywa należy gotować krótko, surówki przyrządzać tuż przed podaniem.
Dwa ostatnie punkty zasady „7 U” nie dotyczą już diety. To Uprawianie sportu oraz Uśmiechanie się.
Pacjenci Diabetycy mają możliwość otrzymania bezpłatnego Glukometru Contour Plus One m.in w Specjalistycznej Przychodni Lekarskiej NZOZ Legionowo oraz Poradni Diabetologicznej. Serdecznie zapraszamy.

Przeczytaj Odmienny punkt widzenia Goście: Jerzy Krüger-Paprota, Sławomir Jastrzębowski




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.