Brodzik naturalnie

Brodzik naturalnie – piekarnia na zdrowie

Brodzik naturalnie – piekarnia na zdrowie

Skąd wziął się pomysł na piekarnię?

„Historia zaczęła się kilka lat temu od choroby autoimmunologicznej, którą zaczęłam leczyć dietą – odstawiłam, między innymi, toksyczną dzisiejszą pszenicę. Odstawienie pszenicy oznacza odstawienie pieczywa „przemysłowego”, odstawienie makaronów, wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek – więc co jeść??? Zaczęłam piec sama chleb z orkiszu, a potem bezglutenowy. Chlebek był pyszny! I wszędzie, gdzie go braliśmy robił furorę.” – Mówi Agata Brodzik

Brodzik naturalnie

„To był czas wielkich zmian i zarówno u mnie, jak i u mojego męża w pracy zaczęło się psuć, więc stwierdziliśmy, że warto zrobić coś po swojemu, wybór był bardzo logiczny i biorąc pod uwagę nasze spostrzeżenia, bardzo prosty – będziemy piec chleb! W trakcie pieczenia chlebka na swoje potrzeby przetestowaliśmy już wiele rodzajów mąk i już wtedy wybraliśmy najlepsze. I taki to był początek, teraz wiemy, jak ważna jest dieta, a raczej odżywianie ciała. Warto zmienić sposób postrzegania własnego ciała, żeby widzieć je jako narzędzie, dzięki któremu jesteśmy w stanie BYĆ. Jeśli popatrzymy na nasze ciało w ten sposób wybór jest łatwiejszy – nie odmawiam sobie niczego, ale dbam o swoje narzędzie, żeby sprawnie funkcjonowało.” – dodaje

Brodzik naturalnie

Jak chleb z Brodzik Naturalnie! wpływa na funkcjonowanie naszego „narzędzia”?

  • Poprawia oczyszczanie organizmu – pieczywo z pełnego przemiału (tzw. razowe) poprawia perystaltykę jelit, a to oznacza lepsze czyszczenie naszego „narzędzia”
  • Umożliwia wchłanianie związków odżywczych – zakwas fermentując w cieście (podczas wyrastania chleba) rozkłada związki (fityniany), które jeśli są nierozłożone, wiążą cenne składniki mineralne, jak cynk, żelazo, wapń i pozbywamy się ich. Czyli chleb na zakwasie umożliwia nam wchłonięcie cennych składników odżywczych znajdujących się ziarnach zbóż – cynku, żelaza, wapnia.
  • Zakwas obniża również indeks glikemiczny pieczywa, co jest bardzo ważne dla diabetyków oraz wpływa na dłuższe uczucie sytości po zjedzeniu takiego pieczywa.
  • Chleb z Brodzik Naturalnie pieczony jest ze starych odmian zbóż, które są pełne związków odżywczych i nie szkodzą, w przeciwieństwie do dzisiejszej pszenicy. Dzisiejsza pszenica nie jest tą samą rośliną, która była w pierwszej połowie XX wieku. Powstała ona w latach sześćdziesiątych za sprawą ingerencji człowieka. Człowiek wziął ówczesną pszenicę – orkisz i modyfikował ją po to, żeby mogła rosnąć nawet na mało urodzajnej glebie, żeby tuż przed zbiorami kłos się nie kładł, żeby się kłosy nie osypywały, żeby ciasto lepiej się lepiło i lepiej rosło, żeby dawała lepsze plony z hektara, itd. Wszystko to się udało, niestety okazało się, że ta roślina nie jest już zdrowa dla człowieka. Przede wszystkim okazało się, że gluten z niej rozszczelnia jelita i w ten sposób wchłaniamy coś, czego powinniśmy się pozbyć z organizmu. Dzieją się wtedy różne rzeczy, chorujemy na choroby autoimmunologiczne, boli nas głowa, brzuch jest wzdęty, miewamy zgagę, trądzik, wrzody i wiele, wiele innych.
  • Chleby z Brodzik Naturalnie pieczone są z roślin, które wspierają organizm, np. orkisz wzmacnia odporność, krzyca zmniejsza wchłaniania cholesterolu w jelitach, a tym samym zmniejsza rozwój miażdżycy, samopsza jest bardzo odżywcza, bo zawiera o połowę więcej białka niż dzisiejsza pszenica, zawiera też w tym białku aminokwasy egzogenne, czyli takie, które organizm musi pozyskać z zewnątrz, bo sam ich nie wytwarza. Samopsza jest też bogata w witaminę A, przez co świetnie wpływa na wzrok i chronią przed promieniowaniem UV.

Brodzik naturalnie

Serdecznie polecamy pyszne i zdrowe chlebki, które można kupić w Legionowie w Błękitnym Centrum na parterze w sklepie Eko Friends lub zamówić w piekarni pod numerem telefonu 782 126 785, ul. Warszawska 49. Pełna lista sklepów:

  1. Legionowo, Sklep Eko Friends, Błękitne Centrum
  2. Warszawa – Sklepy Kooperatywy “Dobrze”, ul. Wilcza 29a, ul. Andersa 27
  3. Warszawa – Sklep SPIŻARNIA, ul. Skoczylasa 10/12
  4. Izabelin – Sklep BUŁKA Z MASŁEM, ul. 3 Maja 58
  5. Stare Babice – Sklep BUŁKA Z MASŁEM, ul. Rynek 13
  6. Warszawa – Sklep LEON, ul. Obrońców Tobruku 29
  7. Warszawa, Sklep CHLEB, ul. Puławska 29 lok.2
  8. Nowy Dwór Mazowiecki, Sklep EKOsklepik, ul. Modlińska 6c

Przeczytaj też Paweł Kubalski przedstawia czyli Gwiazdy Tu i Tam – Jula

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.