brodzik naturalnie 1

Brodzik naturalnie – dlaczego nie dzisiejsza pszenica?

Brodzik naturalnie – dlaczego nie dzisiejsza pszenica?

Zacznijmy od tego, że dzisiejsza, tzw. pszenica zwyczajna jest całkiem inną rośliną, niż ta, którą żywili się ludzie w latach pięćdziesiątych XX wieku. W latach sześćdziesiątych XX wieku człowiek postanowił udoskonalić pszenicę, bo miała szereg “niedogodności”. Przede wszystkim dawała “mało” plonów, około 2-3 ton z hektara, była nieodporna na szkodniki, potrzebna jej była gleba bogata w składniki odżywcze, tuż przed zbiorami. Jeśli pogoda nie dopisała – potrafiła się położyć i nie można jej było wtedy skosić, gdy kłos już był dojrzały ziarna czasami się z niego wysypywały, poza tym ciasto mogłoby się lepiej lepić i wyrastać.

brodzik naturalnie

Człowiek postanowił to wszystko poprawić. Wyniki były rewelacyjne – pszenica zwyczajna daje plon 5-8 ton z hektara, urośnie nawet na bardzo ubogich glebach, kłos ma tak niski i gruby, że niestraszne jej deszcze (gdzie te pole z falującymi łanami ….), kłosy się nie osypują, a i ciasto pięknie się lepi i duże rośnie.

Pytanie brzmi jak ludzki organizm reaguje na tę nową roślinę?

Najlepiej będzie, jak przetestujcie to na sobie – zróbcie sobie dwa tygodnie bez dzisiejszej pszenicy. Odstawcie pieczywo pszenne, ciastka, makarony i przetworzone jedzenie, uważnie czytajcie etykiety, bo pszenica bywa nawet dodatkiem do wędlin. Zaręczam, że efekt będzie SPEKTAKULARNY! Przestaniecie mieć problemy trawienne – wzdęcia, ciężki brzuch, gazy, zapomnicie, co znaczy senność po posiłku, poprawi Wam się skóra i nabierzecie energii, minie migrena, może Wam minąć też wiele innych dolegliwości (poprawią się wyniki tarczycy, zmniejszą się ataki reumatoidalnego zapalenia stawów, zmniejszy się łuszczyca, itd), ale przede wszystkim, przestaniecie wciąż uporczywie myśleć o pszennej przekąsce!

Wszystko to dlatego, bo pszenica, a właściwie gluten z niej, rozszczelnia jelita, a jeśli mamy nieszczelne jelita, to wchłaniamy to, czego mamy się pozbyć, a wtedy wiele złych rzeczy może się w organizmie dziać.

 

Jak wygląda życie bez pszenicy ?

Gluten z pszenicy zwyczajnej uzależnia, dlatego nasze myśli wciąż krążą wokół jedzenia, najlepiej z pszenicą, dlatego nie wyobrażasz sobie dnia bez świeżutkiej bułeczki, dlatego nie wyobrażasz sobie kotleta bez panierki, dlatego nie wyobrażasz sobie ciasta bez pszenicy! Prawda?

brodzik naturalnie

A życie bez pszenicy jest bardziej radosne, jest pełne smaków, jest pełne życia! Organizm sam daje Ci znać, czego potrzebuje, czy chce ziemniaków (potas), czy może awokado (witamina B), a może potrzebujesz minerałów i witamin z jajek.

Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się na to, żeby piec chleb tylko ze starych odmian zbóż. Polecamy chleby z odmian pszenicy, których człowiek nie modyfikował – z samopszy, z płaskurki i orkiszu oraz ze starego żyta – z krzycy. Wszystkie są przepyszne i bardzo zdrowe.

Zapraszamy po chleby Brodzik Naturalnie:

  1. Legionowo – piekarnia Brodzik Naturalnie! Zamówienie sms na numer: 782 126 785, Odbiór na Warszawskiej 49, w godzinach 8.00-19.00
  2. Legionowo, Eko Friends, Błękitne Centrum
  3. Legionowo, Sklep spożywczy na Osiedlu Bukowiec na Generała Roi
  4. Michałów-Reginów, IKA, ul. Nowodworska 20
  5. Nowy Dwór Mazowiecki, EKO Sklepik, ul. Modlińska 6c
  6. Warszawa – Sklepy Kooperatywy “Dobrze”, ul. Wilcza 29a, ul. Andersa 27
  7. Warszawa – LEON, ul. Obrońców Tobruku 29
  8. Warszawa, CHLEB, ul. Puławska 29 lok.2
  9. Warszawa, EkoMika24, ul Górczewska 200A
  10. Warszawa – SPIŻARNIA, ul. Skoczylasa 10/12
  11. Izabelin – BUŁKA Z MASŁEM, ul. 3 Maja 58
  12. Stare Babice – BUŁKA Z MASŁEM, ul. Rynek 13




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.