Wywodzi się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, skąd została rozprzestrzeniona w celach uprawnych w całej strefie międzyzwrotnikowej. Poza owocami uzyskuje się z niej również tak zwane „serce palmy”, czyli jadalny rdzeń młodego pnia. Jest on składnikiem wykwintnych sałatek. Zacznijmy jednak od początku, czyli od wierzchołka palmy, która osiąga do 15 m wysokości. Długie liście zwisają do 3,5 m długości wyrastając z wierzchołka pnia palmy. Kwiaty acai są gęste o białym kielichu i czerwonej koronie. Owocem jest okrągła, włóknista jagoda w pięknym ciemnofioletowym kolorze. Jagody acai z zewnątrz są nieco podobne do winogron, są jednak ciemniejsze, w środku zawierają jedną pestkę o średnicy do 7 mm i stosunkowo niewiele miąższu. Drzewo owocuje dwa razy do roku i daje kilkanaście gron zawierających do 900 jagód. Miąższ acai jest od wieków wykorzystywany w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. Dla niektórych mieszkańców dżungli amazońskiej stanowi on ok 40% pożywienia. Owoce posiadają zastosowanie zarówno w kosmetologii jak i w medycynie.
Właściwości jagód acai:
- zawierają antyoksydanty, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu i rozwojowi chorób nowotworowych oraz działają antybakteryjnie
- regularne zażywanie jagód poprawia pamięć i koncentrację
- korzystnie wpływają na dobry sen
- pomagają zwalczać stres w momentach obciążenia psychicznego
- wspomagają leczenie alergii
- wspomagają odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu i ograniczenie łaknienia
- polecane są osobom aktywnym fizycznie
To tylko niektóre z licznych właściwości tych bogatych w witaminy i kwasy omega owoców. Jagody acai to niezwykłe źródło tętniące zdrowiem jak przystało na prawdziwą bombę witaminową.
Źródła:
pl.wikipedia.org
fot. lifeconcept.co.uk