Bomba witaminowa czyli bądź „zdrów jak rzepa” !

 

 Rzepa należy do najstarszych roślin uprawnych. Wykopaliska historyczne dowiodły, że rzepą karmiono robotników budujących piramidy egipskie. Czarna rzepa jest rośliną niskokaloryczną, natomiast posiada bardzo dużo witamin t.j. witamina C, cenne związki siarki, sole potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Czarna rzepa zawiera związki podobne do antybiotyków – fitoncydy. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, zwiększając wydzielanie soków trawiennych i odkaża przewód pokarmowy. Posiada działanie przeciwkaszlowe oraz łagodzi stany zapalne gardła. Czarna rzepa wspomaga leczenie kamicy moczowej oraz niedokrwistości. Sokiem z czarnej rzepy możemy się nacierać przy nerwobólach oraz zapaleniu korzonków. Ekstrakt z rzepy od dawna stanowi bazę do produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów. W kuchni rzepa doskonale nadaje się do surówek, można z niej przygotować zupę lub chipsy. Czarną rzepę możemy nabyć na lokalnych targowiskach oraz u zaprzyjaźnionych rolników.

 

 

fot. mijntuin.org

Opublikowano