Zapraszamy na herbatkę imbirową

 

Korzeń imbiru jest od stuleci stosowany jako lekarstwo oraz przyprawa kulinarna, zwłaszcza w krajach azjatyckich. Korzeń imbiru, po obraniu wydziela piękny intensywny, lekko cytrynowy, drzewny zapach. W przetwórstwie spożywczym imbir dodawany jest m.in do ciastek, konfitur, pieczeni mięsnych, pieczywa oraz jest składnikiem  mieszanki curry. Imbir jest dobrym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe, mdłości, przeziębienie oraz reumatyzm. Kobiety w ciąży mogą stosować imbir na poranne mdłości. W sklepach ze zdrową żywnością można zakupić kandyzowany imbir, natomiast do sushi podawany jest imbir marynowany. W przypadku przeziębień i niskiej odporności organizmu, dobrze jest przygotować aromatyczny napój z imbiru. Wystarczy pokroić 3-4 plasterki korzenia i zalać w kubku wrzątkiem. Po zaparzeniu, można dodać łyżkę miodu i sok z cytryny. Tak sporządzony napój smakuje równie dobrze na gorąco, jak również po przestudzeniu. Napary przygotowywane z imbiru są bardzo odświeżające i pozytywnie pobudzają nasz organizm.

fot. /livelighter.org/

Opublikowano