II Wojna Światowa a rewolucja w produkcji żywności

Rewolucja przemysłowa w XIX w. zmieniła skalę produkcji żywności a kryzys gospodarczy w Stanach Zjednoczonych przed II Wojną Światową spowodował zapotrzebowanie na masową produkcję przetworzonej żywności. Podczas II Wojny Światowej inwestowano w zbrojenie i żywność, która będzie gotowa do spożycia podczas walk z dala od domu, bogata w składniki odżywcze oraz z długim terminem przydatności. Po zakończeniu II Wojny Światowej standardy produkcji żywności dla wojska zostały przyjęte do wytwarzania dużej ilości żywności, tanim kosztem i niskiej jakości. Duże koncerny spożywcze i rolnicy inwestowali w masowe rozwiązania polegające na zwiększaniu produkcji przy użyciu nowoczesnych metod z nowymi nawozami sztucznymi i środkami owadobójczymi. Obywatele Stanów Zjednoczonych dostali gotowe rozwiązania, bez potrzeby przygotowywania produktów w domowej kuchni. Wszystko gotowe do spożycia, prosto ze sklepowej półki sprawiło, że zapomniano o potrzebie zdrowego odżywiania i masowa produkcja zawładnęła światem. Obecnie Amerykanie cierpią na szereg chorób spowodowanych niezdrowym odżywianiem i otyłością. Na szczęście, coraz częściej słyszymy o poszukiwaniu zdrowej, lokalnej żywności i potrzebach racjonalnego żywienia. Powstało wiele programów propagujących zdrowy styl życia i coraz więcej ludzi zaczyna analizować, co tak naprawdę znajduje się na ich talerzu. Jesteśmy tym, co jemy.

Fot. /healthyfoodlocalearth.wordpress.com/

Opublikowano