Kolidupa pomoże nam na sercowe kłopoty

Kolidupę każdy z nas widział, ale nie każdy, wie co to takiego. W miejskich parkach często sadzone są odmiany ozdobne, ale to dziko rosnące krzewy i drzewa posiadają najwięcej właściwości leczniczych. Głóg, bo o nim mowa, posiada kilka ludowych nazw m.in babi mąka czy zajęcze gruszki. Głóg występuje w Europie, Azji oraz Afryce Północnej. Rośnie na zboczach dróg, na skraju lasów oraz na polach uprawnych. Głóg kwitnie pięknymi białymi kwiatkami, które są miododajne i podczas kwitnienia roi się od pszczół. Owoce są koloru czerwonego i zawierają pestki. Głóg jest jedną z najbardziej cenionych roślin leczniczych.

głóg kwiaty Najwięcej właściwości leczniczych posiadają kwiaty, które suszymy na początku kwitnienia. Kwiaty głogu zawierają takie związki jak: aminy, fitosterole, garbniki, fenolokwasy, witaminę C i z grupy B, pektyny oraz dużą ilość flawonoidów oraz procyjanidów. To dzięki flawonoidom głóg posiada działanie rozkurczające na jelita, drogi moczowe oraz naczynia krwionośne. Natomiast procyjanidy działają korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Owoce głogu posiadają podobne właściwości ale o nieco słabszym działaniu. Z owoców głogu można przygotować soki, dżemy, galaretki, wina, oraz nalewki. Z suszonych kwiatów można sporządzić napój; łyżkę suszonych kwiatów zalać w kubku wrzątkiem i po 10 min odcedzić. Pić dwa razy dziennie, po pół szklanki naparu.

fot. traditionalandwild.eu, pl.wikipedia.org

Opublikowano