Przełamujemy przedwiosenną szarzyznę kolorowymi przepisami

Gdy w lodówce wieje nudą, czas zabawić się w ciekawe kompozycje smakowe, które orzeźwią nasze menu. Na leniwe sobotnie śniadanie o godzinie 10 rano, gdy już ktoś przyniesie świeże chrupiące bagietki (z reguły jest to biedny mąż) proponujemy przygotować twarożek z miętową wibracją. W tym celu do tłustego twarożku dodajemy trochę słodkiej śmietanki, posiekane listki mięty, delikatnie solimy, nakładamy na świeżą bagietkę (przyniesioną przez biednego męża) i zajadamy. Do takiego śniadanka potrzebny jest odpowiedni napój. Niekoniecznie musi być herbata czy kawa, ale np. truskawkowy mleczny napój. Do przygotowania takiego napoju, potrzebujemy pół litra mleka (najlepiej tego wiejskiego z pobliskiego automatu, albo od rolnika) garść truskawek oraz łyżkę cukru trzcinowego. Mleko gotujemy z cukrem a po przestudzeniu miksujemy z truskawkami.Truskawki mogą być zamrożone albo z piwnicznych zapasów wyłowione z syropu. Zadbajmy, aby spożywać śniadanie w kolorowych naczyniach oraz przy rytmach ulubionej muzyki, bądź stacji radiowej, wiemy oczywiście o jaką stację chodzi. Takie śniadanie nastroi nas pozytywnie na cały dzień.

fot./www.healthfulpursuit.com/

Opublikowano