Bąbelkowy jabłecznik

Z jabłek można przygotować orzeźwiający napój o niskiej zawartości alkoholu. Cydr jest bardzo popularny na całym świecie. W smaku lekko słodkawy, kwaskowy, orzeźwiający, dobrze gasi pragnienie. Cydr jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii a także w Belgii , Francji, Stanach Zjednoczonych oraz na Litwie. W Stanach Zjednoczonych cydr jest napojem bezalkoholowym. Cydr jest wytwarzany przez fermentację jabłek podobnie do techniki wytwarzania piwa. W Polsce na większą skalę zaczęto produkować cydr dopiero od niedawna.

Cydr można zrobić samemu lub kupić w sklepie. Aktualnie mamy już kliku krajowych producentów. Możemy również spróbować jabłeczników zagranicznych producentów które są również u nas dostępne. Dobry cydr można pić w temperaturze pokojowej gdyż ma niesamowicie bogaty smak i nie trzeba go chłodzić. Ważne jest aby na etykiecie zawarta była informacja dotycząca składu cydru. Nie wszystkie jabłka nadają się do przygotowania cydru. Specjaliści od cydru doskonale wiedzą jak przygotować idealny napój z odpowiednio dobranych jabłek.Przy produkcji cydru istotny jest odpowiedni stosunek smaków cierpkiego, gorzkiego i słodkiego. Anglicy i Francuzi potrafią tworzyć mistrzowskie kompozycje z odpowiednich gatunków jabłek, aby osiągnąć bardzo dobry jabłecznik.

fot. /graztourismus.at/

Opublikowano