Oliwa z oliwek

Oliwę wszyscy znamy, jest ona powszechnie dostępna  w szerokim wyborze w sklepach z żywnością. Oliwa otrzymywana jest z tłoczenia na zimno lub na gorąco owoców oliwki. Oliwa jest powszechnie stosowana w gastronomii do smażenia oraz do doprawiania potraw, jak również w przemyśle kosmetycznym do pielęgnacji włosów, skóry oraz paznokci. Jeśli zależy nam na wybraniu odpowiedniej tzn. prawdziwej naturalnej oliwy, powinniśmy zwracać uwagę, co jest napisane na etykiecie. Najwartościowsze oliwy w opisie zawierają takie słowa jak native, virgin oraz extra virgin. Te oliwy są najlepsze pod względem smakowym jak i odżywczym. Otrzymywane są z tłoczenia na zimno i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Standardy UE określają jakość oliwy zależnie od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych czyli tzw. liczby kwasowej. Oliwa uzyskana np. z chorych lub przejrzałych oliwek będzie zawierać wyższą ilość kwasów, natomiast dla oliwy extra virgin liczba kwasowa nie powinna przekraczać 0,8. Oliwa jest cenna dla naszego zdrowia ze względu na zawartość kwasu oleinowego, który jest bardzo korzystny w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i miażdżycy. Oliwa zapobiega wysokiemu poziomowi cholesterolu jak również zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

Bardzo często oliwa wykorzystywana jest do różnego rodzaju dressingów. We Francji bardzo popularny jest sos winegret mieszanka oliwy, octu winnego z różnymi dodatkami. Bardzo istotne jest, aby do tego sosu użyć produktów najwyższej jakości, wówczas taki sos w pełni wydobędzie smak wielu potraw. Sos winegret najczęściej przygotowywany jest w wersji czosnkowej, ziołowej, orzechowej oraz malinowej.

źródło/wikipedia/
fot./terramedi.com/

Opublikowano