Marchew zwyczajna

Marchew uprawiana jest jako warzywo lub marchew pastewna. W dawnych czasach marchew była w różnych kolorach, w białym, żółtym, pomarańczowym i fioletowym. Kolor pomarańczowy marchwi zawdzięczamy Holendrom, którzy wyhodowali odmianę w tym kolorze. Korzeń który zjadamy, ma duże zastosowanie w kuchni, ponieważ zawiera cukry, węglowodany oraz liczne karoteny. Posiada wartość energetyczną np. 100 gram marchwi to około 35 kalorii. Najbardziej wartościowa gdy spożywamy ją na surowo. Jemy marchew na surowo, w formie różnych surówek, w sałatkach lub w zupach. Można ją również spożywać smażoną lub duszoną. Z marchwi robimy także soki i przeciery. W Portugalii przetwarzana jest na dżem marchwiowy. U nas bardzo popularne jest ciasto marchwiowe. Marchew ma duży wpływ na naszą skórę, wygładza zmarszczki, nadaję skórze pomarańczową barwę. Również korzystnie wpływa na nasz wzrok, zawdzięczamy to  zawartości beta-karotenu.

fot./funwallz.com/

Opublikowano