Warto je jeść ? Do skiełkowania nadają się nasiona oraz ziarna, z dwudziestu różnych roślin, głównie ze zbóż i roślin motylkowych. Najbardziej popularna jest wielkanocna rzeżucha. Można kiełkować nasiona rzodkiewki, gorczycy, prosa, siemia lnianego i różnego rodzaju zbóż. Wielowiekową tradycją jest stosowanie kiełków. Początkowo zalecano je tylko w celach medycznych. Z biegiem lat uznano je za jeden ze składników codziennej diety oraz ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi. Każda roślina gromadzi w roślinach wszystko co najlepsze, białko , witaminy, błonnika oraz składników mineralnych. Na wiosnę kiełki mają działanie jak zastrzyk energii życiowej, dzięki dużej ilości witaminy C wzmacniają odporność aby uniknąć infekcji. Są lekko strawne, przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Związku z tym osoby, które stosują diety powinny stosować kiełki.
Jak kiełkować?
Nasiona które zostały przeznaczone do kiełkowania, należy je kilkakrotnie przepłukać. Następnie zalać wodą i moczyć przez kilka godzin. Nasiona napęcznieją i wchłoną całą wodę. Znowu przepłukujemy i umieszczamy w szklanym słoiku lub w specjalnej kiełkownicy. Należy ustawić to wszystko w widnym miejscu. Po kilku dniach będą nadawać się do spożycia, można je przechowywać w lodówce do 4 dni. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są kiełki świeże, które zbieramy i spożywamy tego samego dnia.
fot./wikipedia.pl/