Ogórecznik lekarski

Roślina pochodzi z krajów śródziemnomorskich. W Polsce uprawiany, ale często występuje w formie chwastu. Uprawia się go blisko pasiek, ponieważ jest rośliną miododajną. Ogórecznik jest to roślina jednoroczna, rośnie do wysokości 80 cm. Świeże listki tej rośliny dodawane są do sałatek jarzynowych, sosów i zapiekanek. Zapachem i smakiem przypomina ogórek. Suszone ziele ogórecznika ma zastosowanie w herbatkach leczniczych. Można go też stosować w złej przemianie materii, jest również bakteriobójczy. W chorobach skóry ma zastosowanie, jako okład na chore miejsca. Ogórecznik wykorzystuje się przewlekłych nieżytach górnych dróg oddechowych, połączonych z chrypką i suchym kaszlem. Posiada też duże walory dietetyczne. Napar który pomoże nam w diecie czyli jedna łyżka ziela, szklanka wrzątku, taki napar pozostawiamy pod przykryciem, pić między posiłkami około pół szklanki.

fot./wikipedia.org/

Opublikowano