Niezwykłe właściwości czerwonego buraka

Buraki czerwone możemy znaleźć w każdym warzywniaku, oraz markecie, najlepiej oczywiście uprawiać je we własnym ogródku, ale nie każdy może sobie na to pozwolić.  Buraki posiadają piękną barwę, którą zawdzięczają zawartości betacyjanów, pełniących ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Warzywo te zawiera dużo błonnika oraz składniki mineralne. Buraki zalecane są po chemioterapii, w anemii oraz awitaminozie. Dzięki zawartości witamin z grupy B, burak czerwony wzmacnia koncentrację i jest korzystny przy zaburzeniach nerwowych. Buraki zawierają również kwas foliowy i dlatego są polecane kobietom w ciąży. Burak jest źródłem żelaza, cynku, manganu i miedzi. Korzystnie wpływa na układ trawienny, reguluje ciśnienie krwi oraz jest zalecany w kuracjach oczyszczających. Najwięcej właściwości odżywczych mają buraki spożywane na surowo.

Przy zakupie buraków należy zwracać uwagę na pochodzenie warzywa, jędrność i rozmiar. Najlepsze są małe lub średnie buraki pochodzące od rolnika z okolicznej wsi. Mimo walorów odżywczych oraz zdrowotnych, buraki są stosunkowo niedrogie i dostępne przez cały rok, więc warto po nie sięgać aby cieszyć się naturalnym dobrem.

fot./jerbecca.wordpress.com/

Opublikowano