Pietruszka

Dziś na tapetę bierzemy pietruchę, właśnie najwyższy czas zaprzyjaźnić się z tym warzywem czyli pietruchą.

Zasadnicze pytanie korzeń czy natka? Obie te części mają swoje lecznicze działanie poprzez substancje aktywne jakie zawierają:
– witamina B
– witamina C
– witamina A
– kwas foliowy
– związki organiczne wspomagające trawienie
– flawonoidy
– wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan
Lista zalet jest więc długa a jedyny wniosek to: stosujmy pietruszkę w codziennej diecie. Ciekawostką jest to, iż pietruszka posiada tak dużą zawartość witaminy C, że po prostu wygrywa z cytryną.
Drodzy Czytelnicy poniżej przepis na młodość:
Korzeń pietruszki kroimy na drobne kawałki, robimy z niego wywar a następnie stosujemy go do przemywania twarzy (wacikiem)a nawet całego ciała. Otrzymany wywar rozjaśnia i odmładza naszą skórę. Pamiętajcie jednak o tym, iż jest to rada dla ludzi konsekwentnych i zdyscyplinowanych, tylko wówczas osiągniemy sukces.
Nie zamęczamy Was dużą ilością informacji ale wnioski wyciągają się same: stosujmy pietruszkę doustnie i na zewnątrz, dla zdrowia i dla zdrowego wyglądu, oraz dla lepszego samopoczucia.
trzymajcie się zdrowo
małgośka-te

Opublikowano