POLSKIE JABŁKA

Według Forbsa Polska jest liderem w światowym handlu jabłkami przed Stanami Zjednoczonymi i Chinami.

Prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski uważa, że taka tendencja utrzyma się jeszcze przez czas jakiś z uwagi na brak konkurentów. W dużej mierze ten wzrost zawdzięczamy rynkowi chińskiemu. Najwięcej jednak eksportujemy na wschód do Rosji, Białorusi, Ukrainy. Jabłka stały się znakiem rozpoznawczym Polski co jest znakomitą okazją do promocji naszego kraju.
W związku ze wzrostem sprzedaży polskich jabłek mogliśmy usłyszeć o cydrze. Dziś coraz więcej osób zajmuje się produkcją tego trunku. Pierwszą w Polsce wzmiankę o cydrze możemy znaleźć w książce z 1571r. przez następne lata był jednak zapomniany a obecnie wraca do łask i na półki sklepowe. Cydr to niskoprocentowy alkohol do spożycia najlepszy w okresie letnim. Do jego produkcji wystarczy niewiele: sok z jabłek, drożdże oraz cukier. W Polsce większość firm dopiero przymierza się do produkcji cydru. Czy nasz jabłecznik podbije świat, zobaczymy a na razie bacznie obserwujmy półki z alkoholami.

3majcie się zdrowo
małgośka-te

Opublikowano