BÓB ZDROWY CZY NIE?

Bób jest warzywem sezonowym, na naszych stołach pojawia się na przełomie czerwca i lipca, mamy więc teraz okres kiedy bób jest dostępny. Ma on swoich smakoszy ale też zagorzałych przeciwników. Ci pierwsi mówią że bób uwielbiają ci drudzy twierdzą, że jest niezdrowy i do tego śmierdzi. My jednak sprawdźmy czy jest zdrowy bo nad zapachem można dyskutować. Młody bób taki jeszcze jasno zielony można jeść na surowo, ten dojrzały należy uprzednio ugotować. Niestety bób nie jest nisko kaloryczny, ale zawiera związki które zauważają nawet dietetycy. Zawiera wapń, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B, PP, C, bogaty jest w białko i błonnik. Najlepiej smakuje podany w prosty sposób np.: z oliwą i czosnkiem lub roztopionym masełkiem ale wówczas jego kaloryczność wzrośnie. Pamiętajmy też że najwięcej wartości odżywczych zawiera skórka.
SMACZNEGO!

3majcie się zdrowo
małgośka-te

Opublikowano