Chemiczne dodatki – których unikać?

Obecnie wraz z żywnością zjadamy niebotyczne ilości chemicznych dodatków. Zobacz, które z nich nam szkodzą!

Co ciekawe, negatywne działanie dodatków chemicznych do żywności nie ujawnia się od razu. Zazwyczaj czujemy dolegliwości dopiero po jakimś czasie, więc nie przypisujemy ich do naszej diety. W ciągu roku wraz z codziennymi posiłkami zjadamy około 2 kilogramy chemicznych dodatków.

Oto lista kilku z nich, które wpływają negatywnie na nasz organizm:

  • benzoesany występują powszechnie niemalże w każdej dziedzinie przemysłu spożywczego. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale mają one działanie rakotwórcze;
  • wodorek sodu jest stosowany do produkcji dżemów, galaretek, żywności przetworzonej na bazie zbóż, a także preparatów stworzonych specjalnie dla niemowląt. Jednak ma działanie żrące, wyobrażacie sobie, jak może się skończyć nadmiar tej substancji w organizmie?
  • akryloamid może uszkadzać układ pokarmowy i nerwowy, czyli najważniejszy układ, który jest odpowiedzialny za koordynacje i działanie całego naszego ciała;
  • erytrozyna jest barwnikiem stosowanym w owocach konserwowych, koktajlach, herbatnikach i ciastach w proszku. W niektórych krajach jest zakazana w używania. Powoduje wyczuwalne niedogodności, takie jak bóle brzucha i wysypka, ale również bardziej poważne: uczulenie na światło, nadpobudliwość, astmę;
  • tartrazyna podobnie do powyższej substancji może wywoływać reakcję astmatyczną;
  • kwas fosforowy znajduje się głównie w napojach gazowanych. Jego nadmiar prowadzi do demineralizacji kości i zębów, co prowadzi do zmniejszenia ich wytrzymałości;
  • azotany sodu są szczególnie niebezpieczne dla osób, które mają problemy z ciśnieniem, a dokładniej z jego podwyższoną wartością, ponieważ azotany sodu powodują nadciśnienie, co może się skończyć ciężkimi chorobami układu krwionośnego i serca.

Zachęcam do czytania etykiet i wykluczania wymienionych powyżej związków chemicznych ze swojej diety.

Opublikowano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *